Nederlandse wetenschappers willen dat bestuur Columbia University opstapt

Internationale wetenschappers, waaronder tientallen uit Nederland, heeft aangegeven niet langer mee te doen aan academische evenementen aan de Columbia University in New York. De wetenschappers willen ook dat het bestuur van de universiteit vertrekt. Dat meldt ScienceGuide. 

Op verschillende campussen van universiteiten in Amerika zijn er protesten uitgebroken. Studenten protesteren daarbij tegen de Israëlische inval in Gaza. Op de University of California in Los Angeles braken er vechtpartijen uit en werden er verschillende mensen geschopt en geslagen.

Demonstratie 

Op de Colombia University in New York was er deze week ook al een grote demonstratie. Studenten namen daar het bestuursgebouw van de universiteit over. Bijna driehonderd demonstraten werden bij deze ongeregeldheden opgepakt. Studenten hadden een aantal weken geleden al een tentenkamp op de campus neergezet. Andere universiteiten in Amerika volgden snel. Het Barnard College liet verschillende studenten verwijderen van de campus.

Universiteiten moeten in Amerika gestraft kunnen worden als ze niet ingrijpen bij relletjes onder studenten. Zeker als zij om een revolutie roepen. Dat vinden zowel de democraten als de republikeinen.

Verklaring 

Internationale wetenschappers hebben als reactie daarop een verklaring ondertekend waarin ze aangeven de universiteiten te boycotten vanwege de harde maatregelen tegen de actievoerende studenten. Van de onderwijsvoorzieningen in Gaza is bijna alles of gedeeltelijk verwoest. Dat schrijven de wetenschappers. Zij geven dan ook aan dat het volstrekt normaal is om daartegen te demonstreren.

Protesterende studenten verwijderen van de campus 

Twee New Yorkse universiteiten zouden tegen de regels ingaan door studenten te verwijderen van de campus en uit hun studentenwoningen. De wetenschappers eisen dan ook dat alle aanklachten tegen protesterende studenten worden ingetrokken. Op de campussen mogen er ook meer politieagenten hun gezicht laten zien en als het aan de wetenschappers ligt moeten de voorzitters van de universiteit aftreden.

Tot die tijd doen de ondertekenaars niet meer mee aan culturele of academische evenementen van deze universiteiten. Onderzoekers of docenten met een bestuurlijke functie hoeven ook niet te rekenen op samenwerkingen. De ondertekenaars roepen iedereen op solidair te zijn met de studenten en medewerkers die vechten voor gerechtigheid. Of dat nou op de campus is of daarbuiten maakt niet uit.

Nederlandse wetenschappers 

Een groep Nederlandse wetenschappers heeft zich aangesloten. Daarbij zitten wetenschappers van de universiteiten uit Delft, Rotterdam, de UvA, de UU, de RUG, de Radboud, WUR en de Universiteit van Maastricht. De Hogeschool Leiden heeft een onderzoeker die zich bij de ondertekenaars aansloot.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk