Normal_digistudies_1

Over een paar weken is het zo ver: de examenperiode gaat weer van start. Een stressvolle tijd, die iedereen op een andere manier doormaakt. Ook de tijd die daaraan vooraf gaat is lastig, want hoe bereid je je goed voor en hoe weet je of je alles echt begrijpt? Dat is waar digitaal leren bij kan helpen. In dit artikel vertellen we je alles over de ontwikkelingen in online leermethoden, wat de voordelen ervan zijn en welke instanties al gebruik maken van deze mogelijkheden.

Wat is digitaal leren?

Digitaal leren omvat alle leermethoden die online beschikbaar zijn: van apps tot websites met complete platformen. Misschien heb je al eens een poging gedaan om een taal te leren met de populaire app DuoLingo, of heb je een uitlegvideo bekeken wanneer je iets niet begreep. Naast deze losse opties, zijn er ook educatieve instanties die zich compleet focussen op de vmbo, vwo en havo examens.

Online leren voor examens

Hoe ziet dat er dan uit? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Zo zijn er uitlegvideo’s beschikbaar voor alle onderwijsniveaus, waarin alle examenonderwerpen besproken worden. Ook kun je eenvoudig oefenen met oude examens van vorige jaren. Dat is handig, omdat je daarmee test hoe goed je de lesstof beheerst en gelijk gewend raakt aan de lengte van examens en de vraagstellingen. Daarnaast kun je jezelf online ook op verschillende manieren overhoren, bijvoorbeeld door quizvragen te maken of te leren met digitale flashcards.

Waarom is digitaal leren populair?

Digitaal leren is ten eerste makkelijk: je kunt het overal doen. Een ander voordeel is dat het vaak gepersonaliseerd is. Als je leert met educatieve online platformen, wordt jouw progressie vaak voor je bijgehouden. Zo zie je snel welke onderwerpen je goed beheerst en waar je nog aan moet werken. Het kan een oplossing zijn voor leerlingen die lees-of leerproblemen hebben, omdat ze dan niet alleen maar lange teksten hoeven te lezen, wat frustrerend kan zijn. Het kan daarmee het plezier in het leren (iets) vergroten.

Welke instanties maken gebruik van digitaal leren?

Scholieren hebben het online leren allang ontdekt, maar we zien nu dat ook andere instanties er de voordelen van inzien. Zo gebruiken verschillende middelbare scholen digitale leermethoden als ondersteuning bij hun lesmateriaal, zowel tijdens de lessen als na school, wat je kunt zien als een aanvullende bijles. Ook heeft een aantal adhd- en dyslexie verenigingen de samenwerking opgezocht, omdat zij zien dat online leren een oplossing kan bieden voor sommige examenleerlingen.

Wat zijn de resultaten van digitaal leren?

Digitaal leren werkt voor de ene persoon beter dan voor de andere, wat logisch is, want iedereen leert op een andere manier. We weten dat het over het algemeen goed is om verschillende leermethoden te combineren, want dan komt de informatie op verschillende manieren binnen. Wanneer je leest verwerk je de informatie anders dan wanneer je luistert en kijkt, bijvoorbeeld.

Hoe ziet de toekomst van digitaal leren eruit?

Het is aannemelijk dat de digitalisering van het onderwijs voort zal zetten: zeker nu AI steeds meer mogelijkheden biedt. Natuurlijk moeten we kritisch blijven en opletten dat de programma’s die we gebruiken de juiste informatie overbrengen. De verwachting is zeker niet dat het huidige onderwijs vervangen zal worden: digitaal leren zal waarschijnlijk een waardevolle aanvulling blijven.