Normal_pexels-artstel-4019754

Als je met kinderen werkt of zelf kinderen hebt, dan ben je vast bekend met de kracht die belonen kan brengen. Het belonen kan leerlingen motiveren, hun prestaties verbeteren en een positieve leeromgeving creëren. Het is belangrijk om beloningen op een effectieve manier in te zetten, zodat ze daadwerkelijk bijdragen aan het succes van de leerlingen. Maar hoe doe je dat, effectief belonen? Er zijn een aantal tips die we je graag meegeven. Na het lezen van dit artikel ben jij klaar om het optimale uit je onderwijs skills te halen en weet jij precies hoe je de kracht van beloning in moet zetten!

Beloningen als motivatie

Beloningen in het onderwijs zijn niet alleen een middel om gewenst gedrag te stimuleren, maar ook om de intrinsieke motivatie van studenten te versterken. Onderzoek toont aan dat wanneer leerlingen een tastbare of emotionele beloning verwachten, hun betrokkenheid en interesse in het leerproces toeneemt. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen en onderwijsniveaus. Beloningen kunnen variëren van verbale complimenten, een cadeau, certificaat. Je kunt het zo gek niet bedenken. Door leerlingen te belonen voor hun inspanningen en prestaties, worden ze aangemoedigd om gemotiveerd te blijven en hun doelen na te streven. Het is belangrijk om beloningen in te zetten op een manier die aansluit bij de behoeften en interesses van de leerlingen, zodat ze ook daadwerkelijk als motiverend worden ervaren.

Tips voor effectief belonen

Bij het belonen zijn er drie kernaspecten om op te letten: transparantie, consistentie en rechtvaardigheid. Het is belangrijk dat leerlingen, voor zover dat mogelijk is, de criteria begrijpen waaraan zij moeten voldoen om een beloning te ontvangen. Dit helpt verwarring te voorkomen en zorgt voor gelijke kansen voor alle studenten. Daarnaast wil je als juf, meester, ouder of verzorger de beloning aanpassen aan de behoeften en interesses van de kinderen. Kleine beloningen worden gegeven voor dagelijkse inspanningen, terwijl grotere beloningen kunnen worden ingezet voor bijzondere prestaties, zoals een grote toets. Het is ook belangrijk om beloningen op een positieve manier te communiceren, zodat leerlingen zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Dat is tenslotte ons doel.

Creatieve beloningen

Een leuke en creatieve manier om leerlingen te belonen is door gebruik te maken van kleine cadeautjes. Naast de soms traditionele beloningen zoals stickers of extra speeltijd, kunnen scholen ook creatieve en gepersonaliseerde cadeautjes gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bedrukte sleutelhangers, waar je een motiverende tekst of afbeelding op kunt drukken. Kinderen zullen er vaak naar kijken en dit schept een persoonlijke en positieve band. Voor de stoere jongens kun je een miniatuur vrachtwagen bedrukken. Deze unieke items kunnen worden aangepast aan schoolthema's of specifieke lessen, wat ze extra speciaal maakt voor de leerlingen. Dergelijke persoonlijke beloningen kunnen leerlingen een gevoel van trots en prestatie geven, wat hun motivatie verder kan verhogen.