De Evangelische Hogeschool dreigt haar naam te verliezen

De 40 jaar oude Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort dreigt haar naam te verliezen. De Tweede Kamer bespreekt een wetswijziging die het misleidend gebruik van de naam van universiteit of hogeschool moet tegengaan. Omdat de EH niet door de overheid erkent wordt, zou de school dan haar naam moeten wijzigen. Dit meldt het AD.

Desondanks hoopt de EH te kunnen ontkomen aan een naamswijziging. Kamer Eppo Bruins (ChristenUnie) wil zich inzetten voor een uitzondering op de regel. Directeur Els van Dijk: “Onze school biedt een tussenjaar tussen het middelbaar onderwijs en het hoger of universitair onderwijs. We verstrekken geen diploma’s, waardoor er geen risico is dat we studenten met een valse graad afleveren. Het onderwijs dat we bieden is echter wel op hbo niveau, wat we uitdrukken in de naam hogeschool.”

Daarnaast vindt de directrice dat de naam al zo ingeburgerd is, met name voor christelijk Nederland, dat er wat haar betreft wel een uitzondering gemaakt mag worden. De school is immers duidelijk over het karakter van het voorbereidend onderwijs dat zij aanbiedt en stelt geen graden in het vooruitzicht. Zelfs de brief van voor de zomer waarin stond dat de school het predicaat hogeschool moet loslaten, dimt het optimisme van Van Dijk niet. “Onze EH is een sterk merk, waar je niet aan zou moeten prutsen. We hebben goede hoop dat we onze naam kunnen behouden.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids