Gevels van HU Amersfoort worden vervangen

De gevelbekleding van de Hogeschool Utrecht (HU) in Amersfoort gaat de komende zomer vernieuwd worden. De kenmerkende rode tegels gaan namelijk vervangen worden door materiaal in dezelfde keur, maar welke niet loslaat en dus geen gevaar vormt voor voorbijgangers. Dit meldt het AD.

Twee jaar geleden werden er veiligheidsnetten opgehangen, en deze zullen blijven hangen tot aan het einde van het schooljaar, aldus HU-woordvoerder David Uitdanbogaard. Deze maatregel was nodig, nadat een keramieken tegel losliet en van flinke hoogte op het trottoir beneden was terecht gekomen. Het vervangen van de gevel van het onderwijsgebouw zal enkele maanden in beslag gaan nemen. Er is lang gezocht naar een passende oplossing voor het probleem. Gezien het feit dat de strakgespannen, rode netten nauwelijks afbreuk deden aan het aanzicht van het gebouw en niemand tot hinder waren, is er gekozen voor een grondige ingreep, in plaats van een snelle.

Een eerdere suggestie dat de HU onenigheid had met de bouwer over de gevelaankleding, is volgens de Vandenbogaard niet waar. “Het uitstel had niets met de financiële afwikkeling te maken, maar zoals gezegd met zorgvuldigheid. We hebben destijds goed gehandeld door er meteen netten omheen te spannen. Ook al is het bij één gevallen tegel gebleven, we konden het risico niet lopen op zo'n drukke plek. De HU Amersfoort heeft een paar duizend studenten en er loopt veel ander publiek langs. Die zijn wel onze verantwoordelijkheid, als het om het gebouw gaat.''

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids