HU-studenten zetten zich in voor leefbaarheid De Ganskuijl in Amersfoort

Vier studenten, onder wie drie van Hogeschool Utrecht, wonen sinds kort op de Ganskuijl in het Vermeerkwartier in Amersfoort. Daar zetten ze zich acht tot tien uur per week in voor de leefbaarheid van de buurt. Dit gebeurt in het kader van de Springlevende Wijk van Academie van de Stad. In ruil voor hun inzet mogen ze van woningcorporatie de Alliantie anderhalf jaar wonen in de buurt. Dit meldt de Hogeschool Utrecht.

De studenten bedenken relevante projecten in de buurt en zetten die op. Zo dragen de studenten als medebewoner bij aan hun eigen buurt. In opdracht van woningcorporatie de Alliantie is de eerste Springlevende Wijk in Amersfoort van start gegaan. De studenten geven de buurt een impuls door het stimuleren van talentontwikkeling bij buurtkinderen en -volwassenen, ontmoetingen tussen buurtbewoners en participatie van verschillende bewonersgroepen. Voor de studenten zelf is het ook waardevol om aan het project deel te nemen: zij wonen goedkoop en doen tegelijkertijd maatschappelijke ervaring op.

Celine Bell, gebiedscoördinator bij de Alliantie: “Het feit dat de studenten ook daadwerkelijk bewoners zijn van de Ganskuijl maakt dat zij laagdrempeliger contact maken met de andere bewoners. De Ganskuijl is een buurt waar veel in beweging is: we renoveren, slopen en bouwen en dat heeft effect op de leefbaarheid. De frisse ideeën van studenten pakken tot nu toe goed uit!”

Thomas van den Brink, deelnemer: “Op ons kennismakingsevenement kwamen al 25 buurtbewoners die enthousiast op ons reageerden. We hebben toen al veel ideeën opgedaan voor onze projecten, bijvoorbeeld het faciliteren van ontmoetingen tussen verschillende culturen in de wijk.” De komende periode gaan de studenten verder met hun buurtanalyse, waarna in februari de andere projecten van start gaan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids