Normal_kinderboerderij

Kinderboerderij De Brink in Zeist heeft na de verbouwing van afgelopen jaar energielabel A ontvangen. Dit nieuws werd bekend op 31 januari tijdens een kleine officiële bijeenkomst op de kinderboerderij. Wethouders Johan Varkevisser en Roy Luca onthulden het label. Op 1 april is er een groot heropeningfeest voor alle inwoners van Zeist. Dat meldt de gemeente Zeist.

Stichting kinderboerderij De Brink huurt het terrein en de twee hoofdgebouwen van de gemeente. De verduurzaming van de kinderboerderij maakt deel uit van een breder plan. De gemeente maakt in de periode tot en met 2021 circa honderd gemeentelijke gebouwen energiezuiniger. Daardoor zal 75 procent van de gebouwen energielabel A krijgen en een kwart krijgt energielabel B. En dat zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot vergelijkbaar met die van ruim 260 huishoudens. Daarmee wil de gemeente bijdragen aan een klimaatneutraal Zeist in 2030. Kinderboerderij De Brink is daarbij een aansprekend voorbeeld. De kinderboerderij kan haar jaarlijkse 80.000 bezoekers met deze verbouwing laten zien wat verduurzaming oplevert.

Door het aanbrengen van wand-, dak en vloerisolatie is de kinderboerderij veel energiezuiniger geworden. Daarnaast zijn er zonnepanelen geplaatst en is er een houtpelletkachel gekomen. Deze aanpassingen gaan met elkaar zorg dragen voor een energiezuinig gebouw, dat klaar is voor de toekomst. Tijdens de verbouwing heeft de kinderboerderij ook mogelijkheden ingebouwd om in een later stadium de bezoekersruimte nog beter te kunnen gebruiken voor onderwijs en activiteiten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids