Normal_schrijven

Amersfoort zoekt een nieuwe stadsdichter en roept kandidaten op om mee te doen aan de stadsdichterverkiezing. Die wordt gehouden tijdens de Nationale Gedichtendag op donderdag 26 januari aanstaande. Tijdens een voordrachtavond in Het Eemhuis kiezen jury en publiek wie de nieuwe stadsdichter wordt. Dat meldt de gemeente Amersfoort.

De opvolger van de huidige stadsdichter, Nynke Geertsma, wordt vervolgens in februari benoemd en geïnstalleerd door de gemeenteraad. Het ambt van stadsdichter staat open voor iedereen die in Amersfoort woont, jong en oud. De aanstelling zal zijn voor een periode van twee jaar. De stadsdichter is een ambassadeur van de stad. Hij of zij (een duo of collectief is ook mogelijk) moet niet alleen een vaardige pen hebben, maar zich ook goed kunnen presenteren. De stadsdichter levert gevraagd en ongevraagd dichterlijk commentaar op de actualiteit, minstens twaalf keer per jaar.

Geïnteresseerden kunnen vóór 17 december twee gedichten insturen onder vermelding van ‘verkiezing stadsdichter Amersfoort’. Een van deze gedichten dient een relatie te hebben met een actueel Amersfoorts onderwerp. Het andere is vrij werk. Ook wordt van gegadigden gevraagd om aan te geven hoe zij de functie denken in te vullen. Een jury selecteert, op anonieme basis, uit alle inzendingen maximaal vijf personen die de strijd zullen aangaan. Aanmelden kan via de site van de bibliotheek Eemland. Een volledig overzicht van de spelregels en voorwaarden is daar ook te vinden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids