Normal_bullying-and-young-children-how-to-spot-the-signs-and-what-to-do

Op maandag 14 maart 2016 start in de gemeente Barneveld vanuit Be Active in samenwerking met ikpestniet.nl de campagne ‘Samen staan we sterk tegen pesten!’. Alle 33 scholen, vele grote en kleine sportverenigingen en diverse ondernemers en maatschappelijke organisaties in de gemeente steunen de campagne.

De campagne trapt af met de campagnefilm ‘Samen staan we sterk tegen pesten!’, waarin kinderen en volwassenen uit de gemeente Barneveld samen een vuist maken tegen pesten. Het is bijzonder dat deze boodschap door zoveel mensen in onze gemeente wordt uitgedragen. Dat willen we laten zien aan iedereen. Daarom organiseren wij op maandag 14 maart samen met jazzdance-yvon-tomasoa een grote bijeenkomst in het Schaffelaartheater in Barneveld om gezamenlijk onze stem tegen pesten te laten horen.
 
Lokale vuist tegen pesten
“Ik word geduwd,
Ze laten me struikelen,…….
Ze begrijpen het toch niet,
of willen het niet zien.
Maar ik heb hoop……”
 
De tekst is onderdeel van de campagnefilm. De Rijksoverheid stimuleert verschillende programma’s om pesten tegen te gaan. In de gemeente Barneveld willen wij verder gaan en hebben de handen ineen geslagen om een vuist tegen pesten te maken met de campagne ‘Samen staan we sterk tegen pesten’. De gemeente Barneveld werkt daarin samen met de Barneveldse organisatie ‘Ik pest niet.nl’, die programma’s tegen pesten ontwikkeld. Gezamenlijk is er gewerkt aan een campagnefilm met herkenbare (en minder herkenbare) lokale “gezichten”.
De korte film draagt op indrukwekkende wijze uit dat pesten niet goed is; het draait daarentegen juist om respect hebben voor elkaar en samenwerken. Deze kernboodschap zal gedurende verschillende activiteiten terugkomen bij scholen en sportverenigingen en was al eerder onderdeel van een totaal programma ‘Ontmoeten is gewoon Doen’1 dat de gemeente enkele jaren eerder ontwikkelde met alle Barneveldse scholen. Een preview van de film is te zien op: https://youtu.be/SSpraA2WrlE
 
Activiteiten
Naar aanleiding van het filmpje start de Campagne Samen sterk tegen pesten. Het Be Active team is bezig met het opstellen van een plan. In dit plan worden verschillende activiteiten beschreven die onderdeel uitmaken van de campagne. Dit plan is niet alleen gericht op kinderen en jongeren, maar ook op de ouders, senioren. Daarnaast wordt gekeken hoe kan worden samengewerkt met beweeg-sportaanbieders en maatschappelijke instellingen in de gemeente Barneveld. Een aantal concrete activiteiten dat in dit plan wordt benoemd, is bijvoorbeeld het project Ontmoeten is gewoon Doen, voorlichtingsbijeenkomsten aan sportaanbieders, een Dag Tegen Pesten en het nog meer onder de aandacht brengen van het Meldpunt Discriminatie en Pesten.