Normal_smartphone

Gymnasium 2 leerlingen van het Corderius College uit Amersfoort presenteerden op donderdag 3 november hun ideeën om te voorkomen dat kinderen hun smartphone in het verkeer gebruiken. Dat meldt de gemeente Amersfoort.

De leerlingen volgden een masterclass Design en Innovatie en hebben de afgelopen drie maanden aan hun plannen gewerkt. Ze met ideeën als het besparen van MB’s en een rugzak die je mobiel tijdens het fietsen kan opladen. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof was bij de presentatie van de plannen aanwezig.

Landelijke campagnes, zoals ‘Onderweg ben ik Offline’ en de ‘Fietsmodus’, worden gebruikt om mensen bewust te maken van het gevaar, maar er is meer nodig om de Utrechtse doelen te bereiken. De provincie Utrecht heeft het lectoraat crossmediale communicatie van de Hogeschool van Utrecht ingeschakeld voor advies. Dit onderzoek is onder andere uitgevoerd door Publab. De lessen op het Corderius College zijn gebruikt om nog meer ideeën op te halen en om nog beter inzicht te krijgen in de belevingswereld van jongeren. Tevens hoopt de gemeente dat de discussie over smartphonegebruik in het verkeer op gang wordt gebracht.

Cassandra, een leerling, ziet de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer: "Je kan je telefoon wel gebruiken op de fiets maar vraag jezelf dan af, waar zie ik mijn familie dan weer voor het eerst?"

De provincie zet zich in om de situatie op de Utrechtse wegen zo veilig mogelijk te houden. Dit doen ze onder andere door te investeren in educatie en verandering van gedrag. Voor fietsers verhoogt het gebruik van apparatuur het risico op een ongeval ongeveer met de factor 1,4. In 2015 zijn negen fietsers omgekomen in het verkeer in de provincie Utrecht en 154 moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids