Normal_iphone

In oktober en november deden leerlingen van middelbare scholen in heel Nederland mee aan de Fietsmodus Schoolchallenge. Tijdens deze challenge konden zij onderling de strijd aangaan door zoveel mogelijk kilometers te fietsen zonder smartphone. Leerlingen van het Montessori Lyceum Herman Jordan uit Zeist hebben in de provincie Utrecht de meeste smartphonevrije kilometers gefietst en winnen daarmee de regionale prijs: een Radio 538-feest voor de hele school. Dat meldt de provincie Utrecht.

Smartphones en verkeer gaan niet samen, dat weet vrijwel iedereen. Maar zeker op de fiets hebben nog steeds veel jongeren een smartphone in hun hand en een half oog op het scherm. Net als in de auto kan dat leiden tot gevaarlijke situaties: in het verkeer moet je immers altijd alert zijn. Daarom werden scholieren met de Fietsmodus School Challenge uitgedaagd om de smartphone onderweg links te laten liggen. De School Challenge is onderdeel van de campagne Fietsmodus, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in samenwerking met provincies en telecom providers.

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. Een kwart van de jonge fietsers tussen 12 en 21 jaar zegt tijdens het fietsen regelmatig tot heel vaak sociale media berichten te lezen en een vijfde schrijft regelmatig tot heel vaak berichten. Zo’n 10 procent bekijkt regelmatig Youtube-filmpjes op de fiets. Dat blijkt uit een onderzoek van NIPO in december 2015. Daarom is het niet zo vreemd dat bij twintig procent van de fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is smartphone-gebruik een rol speelt.

Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft deze week gemeld dat het ministerie is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op appen op de fiets. De landelijke prijs voor de Fietsmodus Schoolchallenge is gegaan naar leerlingen van het College Den Hulster uit Venlo.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids