Amersfoortse scholen willen opheldering over budgetoverschrijding

Amersfoortse schoolbesturen hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar onderwijswethouder Bertien Houwing waarin zij hun zorgen uiten over de financiering van de verhuizing van de Vosheuvelscholen. Ze willen opheldering over een artikel in de krant waarin viel op te maken dat zij opdraaien voor een budgetoverschrijding van ruim zeven ton. Dit meldt het AD.

Maria van Hattum, voorzitter van de VO-kamer Eemland: ,,Wij zijn bezorgd. De brief die we aan de wethouder hebben gestuurd, bevat open vragen. Klopt het bedrag van 7 ton? En is het inderdaad zo dat dit bedrag ten laste komt van het huisvestingsbudget voor 2018 voor al onze scholen?” Van Hattum laat weten zich overvallen te voelen door de mogelijke onttrekking aan het huisvestingsbudget. ,,Wat we weten, is uit de krant. Als het om zo'n groot bedrag gaat, mag je verwachten dat dit met de VO-kamer wordt besproken. Dit is niet gebeurd.”

Schoolbesturen zijn vanaf 2018 zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en verbouwingen van hun scholen. De VO-kamer is verbaast dat de gemeente zeven ton uit de pot Krediet Modernisering Schoolgebouwen heeft gehaald. Er zouden voor die pot namelijk nog geen concrete plannen zijn, maar van Hattum ontkent dit stellig. “Van Guido de Brès tot de Amersfoortse Berg, er is vrijwel geen Amersfoortse school zonder wensenlijst voor de korte termijn.”

De grote budgetoverschrijding met betrekking tot de tijdelijke verhuizing van de Vosheuvelschool is het gevolg van verkeerde keuzes voor het soort tijdelijke locatie. Hierdoor moest uiteindelijk door tijdsnood gekozen worden voor de voormalig SBBO-locatie in Leusden, waar vervolgens de hoofdprijs voor moest worden betaald.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids