Normal_debat

Leerlingen van het Nieuwe Lyceum in Bilthoven hebben de Utrechtse finale van Op Weg naar het Lagerhuis gewonnen. Volgens de jury scoorden de leerlingen vooral goed op de punten ‘reflectie’, ‘verhalenvertellers’ en ‘lichaamstaal’. De school stond lang gelijk met het Christelijke Gymnasium uit Utrecht, maar won de wedstrijd uiteindelijk op het punt ‘beste samenwerking binnen het team’. Dat meldt de provincie Utrecht.

De teams debatteerden over diverse stellingen. Zo kwam de vraag of Nederland een nationale datedag nodig heeft aan bod, maar ook of meer verkeersvoorlichting tot minder ongelukken en slachtoffers leidt in onze provincie.

Tijdens de provinciale finale werd ook de winnaar van de V-rede bekend gemaakt. Dat werd Emma Ligthart van het Johan van Oldenbarnevelt Lyceum uit Amersfoort. In 150 seconden nam zij de toehoorders mee met haar vraag wat mensen zien als zij naar haar kijken. Ze zien bijvoorbeeld dat zij blond is en slank. Wat mensen niet aan haar zien, is dat zij blank is. Daarmee hield Emma een spiegel voor aan haar luisteraars en benaderde discriminatie op een omgekeerde manie, namelijk dat blank de norm is en gewoon en alles wat niet blank is als ongewoon wordt ervaren. De jury roemde ook het feit dat Emma niet alleen expressief was, maar ook pauzes durfde in te lassen in haar toespraak.

De winnaars gaan door naar de landelijke rondes. Indien ze daar de finale halen, winnen zij een reis naar de Verenigde Natie in New York, waar ze samen met een van de organisatoren HOPE XXL naartoe gaan. De VARA zendt de finales later dit jaar uit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids