Brugklassers op De Breul krijgen Macbook

Alle brugklassers van het volgende schooljaar van de Scholengemeenschap De Breul in Zeist krijgen een Macbook Air. De school schaft deze aan zodat er meer digitaal gewerkt kan worden. De laptop zal verplicht zijn, maar een bijdrage van de ouders is vrijwillig, zo benadrukt de school. Dit meldt het AD.

“We gaan ervan uit dat ouders in principe bereid zijn een bijdrage te geven, maar voor ouders die dat niet kunnen, zijn er fondsen. Ook leerlingen van ouders die niet willen betalen, zijn nog steeds welkom", zegt interim-rector Mieke van den Broek van De Breul. Hoe hoog de ouderlijke bijdrage is, wil ze niet toelichten. De discussie over deze vrijwillige ouderbijdragen voor digitale leermiddelen is een actueel topic. Zo bleek deze week nog dat een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de hoogte ervan beperkt moet worden, zodat er geen tweedeling kan ontstaan tussen arme en rijke scholen.

Scholen mogen ouders niet verplichten tot een bijdrage aan digitale leermiddelen, zegt directeur Peter Hulsen van Ouders en Onderwijs. “Als iedere leerling dezelfde laptop moet hebben, dan is dat een verplicht leermiddel. Dat is dus publiek bekostigd onderwijs. Daar kan de school een ouderbijdrage voor vragen, maar die moet vrijwillig zijn." Hij twijfelt over het idee van een fonds voor ouders met een lager inkomen, zoals De Breul dat wil oprichten. “Zo'n fonds geeft de school misschien het idee dat ze een soort bedrijf zijn waar je boodschappen kan doen en waar je dan een betalingsregeling kan krijgen. Maar móeten de ouders überhaupt betalen?"

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids