Normal_school_7

De gemeente Utrechtse Heuvelrug start samen met het Revius Lyceum een pilot om te voorkomen dat leerlingen langdurig uitvallen of thuis komen te zitten. Met de invoering van passend onderwijs hebben scholen de plicht om extra begeleiding en ondersteuning te bieden aan kinderen die dit nodig hebben. In de afgelopen twee jaren is duidelijk geworden dat met name voor de (gedeeltelijke) thuiszitters meer aangepaste onderwijs en zorg programma’s nodig zijn. De pilot moet in die behoefte gaan voorzien. Hiervoor wordt de oude conciërgewoning (De Villa) op het terrein van het Revius geschikt gemaakt. Dat meldt de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De pilot loopt tot en met juli 2018. Het doel van de pilot is preventie. Leerlingen worden tijdens de schooltijden opgevangen en krijgen zorgbegeleiding en onderwijs op maat aangeboden. Zodat leerlingen niet uitvallen, maar wel tijd en mogelijkheid krijgen om aan zichzelf te werken, ze een dagritme hebben en niet thuiszitten. Zodra ze er weer aan toe zijn, kunnen ze (geleidelijk) terug naar hun eigen klas.

Met deze pilot geeft het college uitvoering aan een deel van de Motie Thuiszitters die de gemeenteraad heeft aangenomen. Er wordt nu een beweging gemaakt om de ondersteuning samen met leerling en ouders in te zetten, zodat zij daarmee aansluiten bij het ‘gewone’ leven. De beweging moet daarnaat uitgaan van eigen kracht van de inwoners.

Volgens wethouder Henk Veldhuizen moet pilot inzicht geven in wat wel en niet werkt bij de leerlingen. Uiteindelijk moet dan een structurele oplossing worden gevonden voor onze potentiële thuiszitters. "Dat geldt niet alleen voor het Revius Lyceum, maar ook voor andere scholen in onze dorpen en de regio”, aldus de wethouder.

Rector Ilse van Eekelen zegt dat de pilot voor leerlingen van grote waarde is. Leerlingen komen op die manier niet thuis te zitten, ze kunnen aan zichzelf werken en onderwijs blijven volgen, ze onderhouden sociale contacten en hebben een dagritme . In De Villa krijgen de leerlingen een eigen plek waar een maatwerktraject van zorg en onderwijs wordt gevolgd.

De pilot is een gezamenlijk project van het Revius en de gemeente. Het Revius zorgt voor de verbouwing van De Villa verzorgt ook het onderwijs voor de leerlingen. De gemeente zorgt voor de (zorg)begeleiding van de leerlingen in De Villa. De pilot richt zich vooral op (potentiële) thuiszitters van het Revius. Voor de overige (potentiële) thuiszitter zal een oplossing gezocht moeten worden die beter bij de vraag van de leerling past.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids