Normal_joep-van-dongen

Wie doet het niet, filmpjes kijken op Youtube, heel Instagram afstruinen en lekker surfen op het internet. Iedereen zit wel eens op Youtube, social media of lekker op websites of webshops rond te neuzen. Wat hebben we hier voor nodig? Precies, internet. Hier stopt het vaak bij de meeste generaties maar  er is veel meer nodig dan alleen internet om alles wat wij dagelijks doen te realiseren. Leerlingen en studenten hier op een jonge leeftijd al bewust van maken is erg belangrijk. Daarom dit korte artikel met een kleine uitleg van hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Door Joep van Dongen

Er is te weinig aandacht voor duurzame hosting

Duurzaamheid, je wordt er tegenwoordig mee overspoeld en vaak gaat het over elektrisch rijden, de luchtvaart industrie, boeren en andere bedrijven die voor een grote hoeveelheid CO2-uitstoot zorgen. Een leuk feitje, wist je dat 3,7% van alle CO2-uitstoot komt vanuit datacenters? Dat is meer dan wat de luchtvaarindustrie aan CO2-uitstoot produceert. Een initiatief genaamd Web Neutral Project schat zelfs dat het internet verantwoordelijk is voor meer dan 10% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Bizarre cijfers niet? Wist je dat een website met gemiddeld 10.000 bezoekers per maand dezelfde uitstoot aan CO2 heeft als een auto die 8.000 kilometer aflegt?

Genoeg feitjes want ik denk dat de boodschap wel duidelijk is. Alle filmpjes, Instagram reels en websites die je dagelijks bekijkt en of bezoekt zorgen voor een hoop CO2 uitstoot. Hier is erg weinig aandacht voor maar is wel een hele grote vervuiler. Alle video’s, afbeeldingen en informatie die op websites en webshops wordt getoond moet ergens worden opgeslagen en dat gebeurd in datacenters. Hosting providers kopen ruimte in bij zo’n datacenter en verkopen de ruimte die ze daar hebben door aan bedrijven en consumenten. Dit wordt dan verkocht en ingedeeld in verschillende diensten/producten. Denk aan Webhosting, WordPress hosting, Managed VPS hosting en ga zo maar door.

Op deze manier kun jij elke dag je video’s, Instagram reels en websites bezoeken. Jij vraagt informatie op wanneer je dit doet en een hosting provider zorgt via een datacenter dat deze informatie via het internet weer bij jou terecht komt. Dat is in een notendop hoe het werkt en je hebt hier dus niet alleen internet voor nodig.

Is er een manier om deze onwijs hoge CO2-uitstoot te verminderen? Jazeker!

Maak studenten en leerlingen bewust van de mogelijkheden

Allereerst is het goed om studenten en leerlingen bewust te maken van hoe het werkt zodat ze beter weten wat voor invloed het gebruik van internet nog meer teweeg brengt. Daarnaast is het goed om ze bewust te maken van de mogelijkheden en betere alternatieven mochten ze ooit zelf eens starten met een eigen website of webshop. Er zijn namelijk steeds meer hosting providers die groene (duurzame) hosting aanbieden. Op websites zoals Hostingvergelijker.nl kun je bijvoorbeeld precies zien welke hosting providers zich inzetten voor een beter milieu. Hebben zij een groen blaadje dan is het een hosting provider die “groen” host.

Als we op tijd beginnen met het bewust maken van hoe alles werkt dan draagt dit op de lange termijn bij aan een groenere en betere toekomst.